4 Nov

Starta hotell

Många drömmer om att kunna starta och driva ett helt eget hotell, antingen hemma eller i en annan byggnad. Det många inte vet är att det krävs en hel del tillstånd för att överhuvudtaget få starta ett hotell. Dessutom krävs det en hel del kunskap för att kunna driva det. Man måste både kunna möta gästerna och ha kunskapen om vad en gäst vill ha. Man måste också ha grundläggande koll på ekonomi för att hotellet ska gå runt. När man ska starta ett hotell måste man se till att man har plats att både ta emot gäster och se till att de har tillgång till sovplats, toalett och andra hygienutrymmen. Det bör också finnas ett kök eller en restaurang på hotellet där gästerna kan äta frukost, middag och kanske köpa en smörgås eller liknande. Rör det sig om ett större hotell kan det också vara bra om en kiosk finns tillgänglig där gästerna kan köpa tandborste eller andra glömda saker.

Vilka regler gäller?

När det gäller hotell måste de uppfylla en hel del krav. i lagen om hotell- och pensionatsrörelse ’Hotell- och pensionatsverksamhet’ står bland annat vilka regler som gäller för minsta ytor, hygien och liknande. För att bedriva en verksamhet som har mer än fem gästrum eller fler än nio gäster måste man också ha tillstånd från polisen. Alla ägarbyten och byten av hotellets föreståndare måste också anmälas till polisen. När det gäller byggregler måste den som vill starta hotell kontakta sin kommun innan verksamheten startas. Det gäller oavsett om man vill bygga ett helt nytt hotell, om man vill bygga till eller om man vill bygga om en lokal som redan finns. Tillstånd från kommunen krävs också om man vill börja använda en befintlig lokal som hotell, även om man inte planerar några ändringar av lokalen. När det gäller miljö och hälsoskydd måste också kommunen ge tillstånd för hotellet. Det är viktigt att de gällande reglerna för miljö- och hälsoskydd som gäller för hotellverksamhet följs till punkt och pricka. När det gäller smittskydd har hotellföreståndare också vissa speciella skyldigheter som det är viktigt att hålla koll på.

Att finansiera hotellet

Ofta måste man ordna finansieringen av ett hotell på något sätt, om man inte ärver det eller är mycket rik. För att göra detta måste man finna en bank som både tror på den som ska starta hotellet, och även på hotellet i sig. Då kan man skaffa ett banklån för att starta sitt företag och hotell. Det är bra att påbörja denna process redan innan en lämplig hotellbyggnad hittats. På så vis vet man hur den finansiella världen ser på förmågan att kunna driva ett hotell och man får också redan på de begränsningar som finns ekonomiskt. Hos Enklare.se kan man få snabb och smidig hjälp med att jämföra olika lån hos olika banker och hitta både det lån och den bank som är mest fördelaktig. Om man driver ett hotell framgångsrikt kommer man så småningom kunna betala tillbaka lånet och dessutom kommer hotellet att gå runt med ekonomiskt överskott utan att man behöver låna mer pengar. Finansiering med ett lån är bara ett startskott.