3 Dec

Städning på hotell

I Sverige har hotellen överlag relativt hög standard. I Stockholm finns det hotell i flera olika prisklasser men överlag är det rent och fräscht på dem. När det gäller städning kan den dock variera något beroende på städare och hotell. Det finns till exempel några ställen på hotellrummet som ofta missas av städaren, och det kan vara klokt att ha koll på dem som gäst.

Ställen som ofta missas av städaren

Det finns en del saker och ställen på hotellrummet som rengörs lite mer sällan, eller lite mindre noggrant än andra. En sådan sak är hotellrummets telefon samt fjärrkontrollen till tv:n. Det här är saker som sällan torkas av. De läggs bara på plats och kan ha allehanda bakterier på sig. Väggar i badrummet, tvålflaskor och liknande torkas inte heller av lika ofta som de borde. Som gäst kan det vara klokt att ha med några våtservetter och själv torka av de här sakerna. En annan sak som ofta glöms bort är hotellrummets dörrhandtag.

Kvarglömda saker

När det gäller hotellrum kan städare finna allehanda saker som blivit kvarglömda på rummen. Smycken, olika sexleksaker, laddare, mobiltelefoner och klädesplagg är bara några av alla de saker som gäster brukar glömma kvar när det är dags att resa. I vissa fall, som när det gäller datorer eller andra dyra föremål brukar hotellet kontakta besökaren. I annat fall räknar man oftast med att besökaren själv ska ta kontakt angående sitt bortglömda föremål.

Klaga som gäst

Om man som gäst kommer till ett hotellrum och ser att det inte är städat, att sängkläder och handdukar inte är utbytta mm har man full rätt att klaga. Rummen ska vara städade innan nästa gäst checkar in. Ibland sker dock missförstånd och som gäst kan det alltid vara bra att påpeka saken på ett vänligt sätt så snart som möjligt. Ibland kan man få vänta lite medan rummet städas, och andra gånger får man ett annat rum. Det är inte ovanligt att man får gå upp en rumskategori kostnadsfritt vid de här tillfällena. Det sker dock inte alltid.

Typisk städning av ett hotellrum

En typisk städning av ett hotellrum brukar börja med att lakan och handdukar tas bort och läggs i tvätten. Sedan bäddas sängen med rena lakan och överkast. Ibland kan sängen också dammsugas vid behov. Efter det dammas hela rummet och ibland kan ytorna våttorkas. Rummet dammsugs och ibland torkas golvet med en fuktad mopp. Nya handdukar hängs in, hotellrummets tidningar, fjärrkontroll med mera läggs på plats, tvål fylls på och glas som finns på rummet byts ut mot nya. För en van städare tar det sällan längre än tio minuter att städa ett rum. För så kallade husdjursrum kan det dock ta lite längre tid.