5 maj

Grand Hôtel

Stockholm är en stad med många fina hotell, men det finns ett som sticker ut ur mängden. Det handlar förstås om Grand Hôtel. Att namnet har en fransk stavning indikerar att influenserna för hotellet kom från kontinenten. Vissa menar att Grand Hôtel är det svenska hotell som klarar av att ta upp kampen med de finaste hotellen i världen. Klart är att hotellet håller hög internationell standard och det är här som många utländska gäster bor när de är på besök i Sverige. Ett exempel på det är Barack Obama tillsammans med hela den amerikanska delegationen som bodde på hotellet när de var på statsbesök i Stockholm 2013.

Grand Hôtel ligger på Blasieholmen mitt i Stockholm, vilket gör det till en utmärkt utgångspunkt för alla ärenden i staden. Om du har hyrt ett rum på hotellet är dock chansen stor att du håller dig inomhus istället. Grand Hôtel erbjuder nämligen sina gäster allt som kan behövas under en vistelse i huvudstaden. Det har man gjort ända sedan mitten av 1800-talet när hotellet först byggdes. Inspirerade av en ny ström av turister till staden beslöt sig en fransman vid namn Jean-François Régis Cadier för att grunda ett nytt lyxhotell. Resultatet blev det magnifika hotellpalats som vi ser idag.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Grand Hôtel har under åren haft flera olika ägare. När finansmagnaten Marcus Wallenberg fick upp ögonen för den lukrativa hotellbranschen i mitten av 1900-talet var Grand Hôtel det hotell han riktade in sig på. Först såg han dock till att köpa det lite mindre Carlton Hotell för att skaffa sig erfarenhet i branschen. Efter några år köpte Carlton Hotell upp Grand Hôtel – till allmän förvåning. Vad de inte visste var att Wallenberg låg bakom köpet.

Än idag är Grand Hôtel Wallenberg-ägt eftersom det drivs av företaget Investor AB, en del i Wallenberg-koncernen. Numera är Grand Hôtel inte bara ett hotell med lyxig framtoning som får långväga gäster att bo bekvämt. Det är också en central del av Stockholms stadskärna och ett viktigt historiskt monument som lär stå kvar i många år framöver.